De behandelmethoden waarmee gewerkt wordt zijn cognitieve gedragstherapie, EMDR en oplossingsgerichte therapie.

 

Cognitieve gedragstherapie

Cognitie is een andere term voor gedachte. In de cognitieve gedragstherapie wordt gekeken naar de samenhang tussen gedachten, het gevoel en het gedrag.

Het uitgangspunt is dat niet zozeer de gebeurtenissen die we meemaken direct ons gevoel en gedrag beïnvloeden, maar dat de interpretaties daarvan dat doen, dus de gedachten die we vormen over deze gebeurtenissen.

Anderzijds kan ons gedrag ook bepaalde problemen in stand houden of verergeren. Bijvoorbeeld als iemand bang is voor bepaalde situaties, zal diegene die situaties misschien het liefst uit de weg gaan. Hierdoor worden de problemen niet opgelost, maar juist in stand gehouden of zelfs verergerd.

Met behulp van cognitieve gedragstherapie zullen we samen gaan onderzoeken welke gedachten een rol spelen bij de nare gevoelens of het problematisch gedrag. We gaan kijken of we eventuele niet helpende patronen kunnen veranderen. Ook wordt bekeken hoe het gedrag dat u in een vicieuze cirkel houdt, doorbroken kan worden.

Cognitieve gedragstherapie is bewezen effectief bij uiteenlopende problematiek en er worden dan ook, afhankelijk van uw problemen en hulpvraag, veel elementen uit deze therapie in de behandelingen gebruikt.

Voor meer informatie over cognitieve gedragstherapie zie:

Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie: www.vgct.nl

 

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitisation Reprocessing) is een bewezen effectieve behandeling voor het verwerken van traumatische gebeurtenissen. Hierbij wordt ingezoomd op de ingrijpende gebeurtenis en tegelijkertijd een afleidende stimulus aangeboden (bijvoorbeeld het volgen van vingerbewegingen met de ogen). Soms zijn maar een paar sessies EMDR nodig om de heftige beleving over een traumatische gebeurtenis sterk te laten afnemen of zelfs te doen verdwijnen! Meer informatie over deze vorm van therapie is te vinden op de website van de Vereniging EMDR Nederland: www.emdr.nl

 

Oplossingsgerichte therapie

Oplossingsgerichte therapie (solution focused brief therapy) is een vorm van behandeling waarbij de focus ligt op wat u wilt bereiken in plaats van op de problemen. Uitgangspunt in de therapie is dat de cliënt zelf de vaardigheden in huis heeft om veranderingen tot stand te brengen, maar er (tijdelijk) door de problemen niet meer ‘bij kan’. De rol van de therapeut is het naar boven halen van iemands krachten en oplossingen.

Deze vorm van therapie kan goed gecombineerd worden met andere behandelvormen, zoals cognitieve gedragstherapie en EMDR, afhankelijk van de problematiek en uw hulpvraag.

Voor meer informatie zie de websites:

www.solutionfocused.net

www.sfbta.org